Project
Video
Tentoonstelling
Ondertussen in
Vorige week bracht het ministerie van Infrastructuur en Milieu ter voorbereiding op de ‘nationale omgevingsvisie’ een startnota uit. Hierin vier hoofddoelen die de basis vormen voor een visie op de ruimtelijke ontwikkeling van Nederland die het rijk in 2018 zal ontvouwen. De lat ligt hoog: de rijksoverheid wil een duurzame en concurrerende economie, een klimaatbestendige samenleving, een toekomstbestendige woon- en werkomgeving en een waardevolle leefomgeving. U mag ze open deuren noemen, maar in feite zijn dit wel de ambities en opgaven die je van een nationale omgevingsvisie mag verwachten.
Toch is de startnota nauwelijks opgemerkt. Sommigen wijten dit aan de slechte timing van het ministerie – vlak voor het verkiezingsreces. Hans Leeflang, uitgegroeid tot het geweten van de Nederlandse ruimtelijke ordening, sprak er op Twitter schande van dat geen enkele politicus op het document had gereageerd.
Het is een teken aan de wand. De lange termijn, het toekomstperspectief – in de hedendaagse politiek zijn het echo’s uit een ver verleden. Minister-president Rutte krijgt vaak het verwijt geen visie te hebben, maar zijn collega’s doen het niet veel beter. Dat ligt niet alleen aan hen, maar ook aan de grillige kiezer die afrekenbare beloftes verlangt en op de korte termijn resultaten wil zien.
Zo luisterde ik afgelopen vrijdag naar een radiodebat en keek ik zondagavond naar het zogenoemde ‘premiersdebat’ in de Rode Hoed. Ondanks de inhoudelijke discussies – de schreeuwerige retoriek van Wilders heb ik geen seconde gemist – werd er met geen woord gerept over hoe ons land er over tien jaar voor staat, laat staan over hoe het er dan uitziet.
Terwijl de vier bouwstenen uit de startnota toch echt de vragen zijn waar politici zich deze verkiezingen mee bezig moeten houden. Hoe wonen we straks en met wie? Blijft onze delta veilig en hoe halen we de doelstellingen van het Parijse klimaatakkoord? Wat verstaan politici onder een ‘waardevolle leefomgeving’? Dat de antwoorden op deze vragen een ruimtelijke dimensie hebben, en dat daarom ruimtelijke ordening en stedelijke ontwikkeling hoger op de rijksagenda moeten, is een onoverkomelijke bijkomstigheid.
Mark Hendriks, hoofdredacteur
Op de Wageningse universiteitscampus – waar voornamelijk faculteits- en onderzoeksgebouwen staan – wonen sinds afgelopen najaar 440 studenten. Zij hebben hun intrek genomen in een door SVP ontworpen wooncomplex in de zuidwestelijke hoek van het campusterrein. De buitenruimte van het U-vormige gebouw heeft twee gezichten. Aan de binnenzijde ligt een glooiende tuin, vooral bedoeld voor activiteiten van de bewoners. Aan deze kant liggen ook een halfverdiepte parkeerplaats en een fietsenstalling. Aan het openbare plein aan de westkant zijn in de plint winkels gevestigd, zoals een Albert Heijn to go. De strakke vormgeving van dit ‘plaza’ bestaat uit lange banen van klinkerbestrating, afgewisseld met smalle grasstroken. Speciale aandacht was er voor het kleurgebruik. De aardse kleuren sluiten aan op het groene profiel van de Wageningse universiteit, het gebruik van wit en frisgroen zorgt voor een jeugdig accent.
Project nieuwbouw studentenhuisvesting
Locatie Wageningen
Ontwerper SVP architectuur en stedenbouw
I.s.m Schreuders bouwtechniek; WE Adviseurs
Opdrachtgever TenBrinke Slot; Plegt-Vos; DUWO (studentenhuisvester)
Ontwerp 2013 – 2015
Uitvoering 2015 – 2016
Foto's Sjaak Henselmans
VAN DE BNSP
De BNSP gaat weer op Omgevingstour. Op 6 april is het thema ‘Water als Kwaliteitsimpuls’, in samenwerking met Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier. Op 18 mei gaat het over ‘Opgaven combineren’ en is gemeente Zwolle de medeorganisator. Hier vindt ook een korte excursie plaats door te transformeren gebied.
Florian Nugteren en Anca Muicu van Studio Kustlijn Architectuur Den Haag zijn de winnaars van de Ideeënprijsvraag Schalkwijk Midden. Tot en met 16 maart zijn de genomineerde en winnende ontwerpen te bezichtigen in Architectuurcentrum ABC in Haarlem.
VAN DE NVTL
De provincie Gelderland heeft een ideeënprijsvraag uitgeschreven onder het motto Maak Gelderland mooier. Deelnemen kan individueel of in teamverband.
Tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst is Ben Kuipers voorgesteld als nieuwe voorzitter van de NVTL. Hier kunt u zijn nieuwjaarstoespraak nalezen.
Impressie A2 Studio
Er wordt al jaren over gesproken, maar binnenkort gaat eindelijk de bouw van het Zuidasdok van start. Het project betreft de ondertunneling van de Amsterdamse ringweg A10 ter hoogte van het kantorendistrict Zuidas. Door het ondergronds brengen van het autoverkeer – er worden twee tunnels gegraven – nemen de geluid- en milieuhinder af. Bovengronds ontstaat ruimte voor de ontwikkeling van een gemengde stadswijk. Station Zuid krijgt tegelijkertijd een metamorfose. Het treinstation moet uitgroeien tot een moderne terminal waar meerdere vervoerswijzen samenkomen. Zuidasdok wordt gerealiseerd door bouwcombinatie ZuidPlus, dat in januari de opdracht werd gegund. De opdracht heeft een waarde van 990 miljoen euro, waarmee Zuidasdok een van grootste infrastructuurprojecten van het land is. Verkeershinder is tot 2028 gegarandeerd.
Project ondertunneling A10 en uitbreiding Station Zuid
Locatie Amsterdam
Uitvoering bouwcombinatie ZuidPlus (Heijmans; Fluor; Hochtief)
Ontwerp Zuidplus Architecten (Team V Architectuur; Zwarts & Jansma Architecten; Bosch Slabbers Tuin- en Landschapsarchitecten)
Planuitwerking Ingenieursbureau Zuidasdok (Arcadis; Witteveen en Bos; AT Osborne)
Opdrachtgevers Rijkswaterstaat; gemeente Amsterdam; ProRail (projectbureau Zuidasdok)
Ontwerp en realisatie 2012 – 2028
Door de opkomst van computerprogramma’s is de schetstekening op de achtergrond geraakt. Toch is de schets voor de meeste architecten, stedenbouwkundigen en landschapsarchitecten nog altijd een belangrijk middel om gedachten, ideeën en associaties te laten rijpen. De laatste tijd staat het ontwerpinstrument opnieuw in de belangstelling. Hoogleraar Frits Palmboom van de Van Eesteren-leerstoel aan de TU Delft vestigde in zijn inaugurele rede de aandacht op het belang van de handtekening. Er verschijnen Moleskine-boekjes met ontwerpschetsen van architecten, en landschapsarchitect Noël van Dooren promoveert aanstaande vrijdag aan de Universiteit van Amsterdam op de representatie van het aspect ‘tijd’ in ontwerptekeningen.
De tentoonstelling Schetsen biedt een inkijkje in het oeuvre van prominente vakgenoten. In de expositie zijn reistekeningen, conceptschetsen en presentaties te zien van onder anderen Adriaan Geuze, Stefan Gall, Marlies Rohmer en de onlangs overleden Gunnar Daan. Hieronder vast een voorproefje met tekeningen van Herman Hertzberger, Frits Palmboom, Paul Achterberg, Liesbeth van der Pol en Kees Christiaanse. In de tentoonstelling is ook aandacht voor de tekenkunsten van studenten. Wij hebben in ons reeksje in ieder geval het schetswerk opgenomen van landschapsarchitectuurstudent Sanjana Ahmed en architectuurstudent Carlijn Kingma.
De tentoonstelling is te zien op de TU Delft van 30 maart tot en met 13 april Samenstelling: Loes Verhaart, Fridjof van den Berg en Francisca Benthem.
Project regionale visie voor werelderfgoed
Locatie IJsland
Ontwerper NOHNIK
Opdrachtgever UNESCO Katla Geopark
Ontwerp 2016 – 2017
Bij toeristen is IJsland een populaire bestemming. In 2016 bezochten maar liefst 1,6 miljoen mensen het afgelegen eiland – terwijl IJsland maar 329 duizend inwoners telt. Het groeiende toerisme is een welkome bron van inkomsten, maar legt tegelijkertijd een grote druk op het ongerepte landschap van hooglanden, ravijnen, watervallen en lavavelden. Om deze reden is het jonge Utrechtse ontwerpbureau NOHNIK gevraagd om voor het in het zuiden gelegen Unescogebied Katla Geopark een zogenoemd Destination Management Plan op te stellen. In deze regionale visie schetsen de ontwerpers een nieuwe balans tussen natuur- en landschapsbescherming en een verbeterde toeristische infrastructuur, zoals attracties, marketing, routenetwerk en het geleiden van bezoekersstromen. Het uiteindelijke doel is het voorkomen van schade door het toerisme – zoals uitgesleten wandelpaden, beschadigde vegetatie en erosie – terwijl de landschappelijke beleving voor de bezoeker wordt vergroot. Het Katla Geopark is vooral bekend vanwege de vulkanen Eyjafjallajökull en Katla en de zwarte stranden van de plaats Vík.
Nergens is Den Haag meer zichzelf dan aan zee. Over het strand rollende golven laten grillige patronen achter van schelpen, kwallen en zeewier – en aan de andere kant van de duintoppen doen de mensen hetzelfde. Ze hebben er een stad gebouwd tegen de duinen op, met wijken als door golven op elkaar gedrukt, ogenschijnlijk zonder plan. Een stad die zich uitstrekt langs de kustlijn, met parallel daaraan lange, rechte wegen die uit het niets komen en in het niets eindigen. Waar van boven alles in beweging lijkt, en je telkens als je denkt een patroon te ontwaren aan het wankelen wordt gebracht. Een stad waar ze spreken over tweedelingen als zand en veen, Hagenaars en Hagenezen, en waar de Laan van Meerdervoort wordt beschouwd als een scherprechter – als om te verhullen dat er van de stad niets deugt en hij heus wel terug te brengen is tot iets begrijpelijks, een dichotomie die alle misverstanden oplost.
‘Zolang nog niet iedere vorm zijn stad gevonden heeft, zullen er nieuwe steden blijven ontstaan’, schreef Calvino in ‘De onzichtbare steden’, maar is Den Haag eigenlijk wel door een vorm gevonden? Maarten Schmitt, de voormalige stadsstedenbouwer, vond van wel. Hij zag in Den Haag het laatste, onvoltooide werk van Mondriaan: de Victory Boogie Woogie. Een stad die geen eenheid is door zijn balans, maar door de verhouding tussen zijn bewegingen, zei hij. Deze stad, hij danst.
Nog geen abonnee, maar wel benieuwd naar de volgende editie?
Kijk hier voor onze abonnementen en aanbiedingen.
Mocht u als Blauwe Kamerabonnee het e-zine niet in uw e-mail ontvangen
dan beschikken wij mogelijk niet over uw juiste e-mailadres.
U kunt uw e-mailadres hier doorgeven.