Project
Video
Binnenkijken bij ...
Ondertussen in ...
Post uit
Over de kwaliteit van het ontwerp van de Nieuwe Markt, het belangrijkste plein van Roosendaal, zullen de meningen verdeeld zijn, maar in de Brabantse stad zelf is geen discussie over het belang van de herinrichting. Het plein is het decor van de gewenste levendige binnenstad, iets wat onder leiding van Riek Bakker gerealiseerd wordt door wonen, horeca, retail en cultuur te mengen. In dit e-zine treft u een fotoreportage van het plein. Het ligt niet voor de hand, maar het project deed me denken aan mijn vakantiereis door Albanië. Ik ben aangenaam verrast dat in een land dat nog zichtbaar kampt met de naweeën van de moeilijke jaren negentig – de val van het communisme, een volksopstand in 1997 – er volop aandacht is voor het ontwerp van stedelijke openbare ruimtes.
Neem het Skanderbegplein in Tirana, omringd door de communistische architectuur van de opera en het nationale museum. Hier hield de Italiaanse bezetter Mussolini in de Tweede Wereldoorlog zijn parades. Het plein is volledig autovrij gemaakt.
Het Brusselse bureau 54N4e ontwierp op het dak van een nieuwe ondergrondse parkeergarage een enorme stenen vlakte – in hun woorden ‘een leegte te midden van de stedelijke chaos’. Her en der zijn fonteinen geplaatst die op hete zomerdagen voor verkoeling zorgen. Aan de randen liggen door bomen omzoomde parkjes met wandelpaden, zitgelegenheden en bloemrijke borders.
Ik was gegrepen door de zorg waarmee het project is uitgevoerd. Het pleinontwerp is ondanks de enorme schaal subtiel, onder meer vanwege de eenduidige materiaalkeuze. Door het simpele concept – een leegte met een groene rand – straalt het plein kracht uit. Het biedt niet alleen tegenwicht tegen het omstreden verleden dat verborgen ligt in de omliggende gebouwen – door de transformatie tot voetgangersgebied is de belangrijkste plek van de stad weer van de Tiranezen.
Mark Hendriks, hoofdredacteur
De Nieuwe Markt, het centrale plein van de Brabantse stad Roosendaal, is in een nieuw jasje gestoken. Grofweg is het plein – voorheen niet veel meer dan een kaal dak boven op een ondergrondse parkeergarage – verdeeld in drie delen. Aan de westzijde liggen twee verhoogde ‘groeneilanden’, omgeven door betonnen randen met houten zitvlakken. In het midden is tussen verhoogde plantvakken een pleinruimte van natuursteen vrijgelaten, met fonteinen en waterelementen. Aan een zijde van dit waterplein is een speelplek ontworpen, met klimobjecten gemaakt van rubbergranulaat en een in het maaiveld opgenomen trampoline. Rondom het in 2007 gebouwde paviljoen aan de oostkant – met daarin onder andere een lunchcafé – is de pleinvloer verhoogd en ook hier voorzien van natuurstenen bestrating. Groene randen en glazen schermen scheiden het terras af van de rest van het plein.
Het pleinontwerp is vanuit landschapsarchitectonisch oogpunt nogal bont met zijn kakofonie van kleuren, vormen en elementen. Desondanks mag de betekenis van de herinrichting voor de Roosendaalse binnenstad niet onderschat worden. Het project speelt een sleutelrol in het streven van de gemeente om de enorme leegstand in het centrum terug te dringen. Stedenbouwkundige Riek Bakker werd aangesteld als adviseur en zij pleitte voor een kleinere binnenstad waarin horeca, retail en wonen gemengd worden. Het is de bedoeling dat dit tot meer levendigheid leidt, iets wat in ieder geval op de nieuwe Nieuwe Markt tot uiting kan komen.
Project herontwerp centrumplein
Locatie Roosendaal
Ontwerpers ipv Delft; Jos van de Lindeloof Tuin- en Landschapsarchitectenbureau
I.s.m. Het Lux Lab (uitwerking lichtontwerp)
Opdrachtgever gemeente Roosendaal
Oppervlakte 10.000 m2
Ontwerp 2007 – 2016
Realisatie 2010 – 2017
VAN DE BNSP
Op 27 en 28 september vindt de vakbeurs Dag van de Openbare Ruimte plaats in de Jaarbeurs in Utrecht. De BNSP is erbij, samen met de werkgroep Duurzame Stedelijke Ontwikkeling (DSO). Hoofdspreker is architect en stedenbouwkundige Peter de Bois. Hij zal spreken over ‘virtuele toevoeging op de fysieke openbare ruimte, een onstuitbare opkomst’. Tjerk Wobbes van Plein06 presenteert een installatie over ontmoeting en verbinding en houdt hierover een lezing.
De Omgevingstour trekt verder! Op 5 oktober strijkt de BNSP neer in Eindhoven om daar het thema ‘Smart City – Wise City: van blueprintplanning naar social design’ te onderzoeken. Smart cities is een van de opgaven in de Omgevingswet, vooral in relatie tot het omgaan met nieuwe technologieën die de ontwikkeling naar smart cities vraagt. In de ochtend is er een excursie, het middagprogramma bestaat uit presentaties en workshops.
VAN DE NVTL
Op 14 juni organiseerden de NVTL en de BNSP in debatcentrum Pakhuis de Zwijger in Amsterdam een avond over de impact van de energietransitie op het landschap. Keynote speaker was Dirk Sijmons. Een verslag van deze avond vindt u hier. Terugkijken kan ook via deze video.
Tijdens de Landschapstriënnale in de Haarlemmermeer organiseert de NVTL het Festival van het Landschap. Het festival vindt plaats op zaterdag 30 september op Landgoed Kleine Vennep in Nieuw-Vennep.
Foto Ossip van Duivenbode
In Seoel is een voormalig snelwegviaduct van bijna een kilometer lang heringericht tot een wandelpromenade op hoogte. Bevrijd van de herrie en de stank van het voortrazende verkeer onder hen lopen de Koreanen ongestoord en ontspannen naar hun werk, hun huis of het naastgelegen station. Het ontwerp is van MVRDV en landschapsarchitect Ben Kuipers. De vormentaal en de materialisering zijn uitgesproken, zoals we gewend zijn van MVRDV. De 24.000 bomen, heesters en struiken – geselecteerd op hun aanpassingsvermogen aan de zware groeiomstandigheden in de Aziatische metropool – zijn verdeeld over ruim 600 ronde plantenbakken die in de avond felblauw verlicht worden.
Hoofdontwerper Winy Maas noemde in de Volkskrant zijn ontwerp ‘octopusvormig’. Het verhoogde wandelpark verbindt straks verschillende wandelroutes met elkaar en strekt zijn ‘tentakels’ uit naar omringende buurten. Een hotel en een winkelcentrum zijn al ‘aangetakt’, een kantoortoren en een warenhuis worden binnenkort met het wandelpark verbonden. De film hieronder neemt je mee langs ‘Seoullo 7017’, zoals het project gedoopt is. Vanuit de lucht is nog beter te zien hoe de wandelpromenade zich als een slang door het dichtbebouwde Seoel slingert. Tot slot een primeur: deze skygarden in Seoel is een van de negentien projecten die geselecteerd zijn voor het Blauwe Kamer Jaarboek dat eind november zal verschijnen.
Project herinrichting voormalige snelwegviaduct tot verhoogd wandelpark
Locatie Seoel, Zuid-Korea
Ontwerpers MVRDV; Ben Kuipers
Opdrachtgever Seoul Metropolitan Government
Lengte 938 meter
Ontwerp 2015
Realisatie 2010 – 2017
Thijs de Zeeuw heeft zijn werkplek in een voormalig schoolgebouw aan de Eerste Nassaustraat in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt. Bij binnenkomst laat hij eerst de ruime binnenplaats zien. Daar geniet het personeel van ontwerpbureau InsideOutside de lunch. De Zeeuw spreekt kort met collega-landschapsarchitect Jana Crepon. Of zij meer weet van de plannen van de gemeente om het pand, dat onderdak biedt aan creatieve ondernemers, te verkopen.
In het atelier op de tweede verdieping, een hoge en lichte ruimte die De Zeeuw deelt met andere ontwerpers en een filmmaker, vertelt hij over het ontwerpen van dierenverblijven. Onlangs is in Artis het door hem ontworpen olifantenverblijf opgeleverd. ‘Ik probeer me voor te stellen wat ik dieren kan geven die hier de komende 50 jaar zitten opgesloten’, vertelt De Zeeuw terwijl hij koffie maakt. ‘Door studie en gesprekken met verzorgers leerde ik dat olifanten in staat zijn om hun leefomgeving vrij nauwkeurig in zich op te nemen. Het was dan ook mijn doel om een verblijf te ontwerpen waar de olifanten steeds iets nieuws ontdekken.’ Dus niet overal dezelfde rotspartijen, maar rotsblokken die van elkaar verschillen. De Zeeuw varieerde met hoogte, scheuren, gaten en schaduwwerking – om zo de dieren telkens van nieuwe prikkels te kunnen voorzien.
In het najaar start De Zeeuw een onderzoek. ‘Het is tijd om te reflecteren op deze materie. Kan ik ontwerpbenaderingen onderscheiden? En op een abstract niveau: wat vind ik van de koers die dierentuinen momenteel varen?’ Als we even later op de maquettezolder staan vertelt De Zeeuw over de dierentuin in het Oostenrijkse Salzburg waar vale gieren de mogelijkheid hebben om in de winter naar Afrika te vliegen. ‘In de zomer komen ze gewoon weer terug.’ Hij lacht bewonderend: ‘Dat heeft die ontwerper goed gedaan!’
De VPRO-podcast Ongesigneerd over onopvallend design besteedde aandacht aan het dierentuinontwerp. Makers Laura Stek en Tjitske Mussche spreken daarin onder meer met Thijs de Zeeuw.
Project ontwerp openbare kloostertuin
Locatie Lecce, Italië
Ontwerpers sap landscape & consultancy design
Opdrachtgever Comune di Lecce (gemeente Lecce)
Uitvoering Marullo Costruzioni srl
Oppervlakte 8000 m2
Ontwerp 2012 – 2013
Realisatie 2016 – 2017
De tuin van het Augustijnenconvent in de Italiaanse stad Lecce heeft een nieuwe inrichting gekregen. Ontwerper is de in Nederland wonende Italiaanse landschapsarchitect Gianluca Tramutola.
Voor zijn ontwerp baseerde Tramutola zich op historische bronnen en archeologische vondsten. In navolging van vele kloostertuinen uit de zeventiende eeuw ontwierp hij een rechthoekig raster waarin plantvakken en pleintjes elkaar afwisselen. De invulling van de plantvakken refereert aan de moestuinen die ooit rondom het klooster lagen. Netjes gerangschikt zijn inheemse soorten geplant, zoals granaatappel, druiven en kruidachtige vaste planten. Om de tuin een hedendaagse uitstraling te geven ontwierp Tramutola modern meubilair, zoals cortenstalen bankjes. De tuin is openbaar toegankelijk en zal gebruikt worden voor evenementen en culturele manifestaties.
Bam. Het jongetje dat op zijn kleine fietsje van de helling raast, maakt een harde smak op de nieuwe grasbetontegels. Op de weg terug naar boven kalmeert hij alweer. We vinden zijn moeder bij het basketbalveldje, te midden van een krioelende groep kinderen.
Ik ben in de Kievitwijk. Een nieuwe naam voor een oud stuk stad midden in Antwerpen. Door zijn ligging achter het station en de zoo was dit lang een vergeten buurt. De bebouwing is er dicht, de straten zijn druk en de plekken om veilig te spelen schaars.
Met de bouw van nieuwe kantoorgebouwen wordt nu ook de publieke ruimte aangepakt. Hoogtepunt is het ‘stadsbalkon’, een ongebruikt stuk spoorwegtalud omgebouwd tot speel- en sportplein. Vanaf de straat verraadt enkel de nieuwe elegante luifel dat hier meer te vinden is dan treinen. Het klinkt merkwaardig, een speelplein direct naast een druk spoorwegtracé. De hoge afscheiding tussen plein en spoor doet ook dienst als klimrek. De vele kinderen die op de rode elementen tussen het tweelagige hek klauteren, doen me denken aan een mierennest achter glas. Erachter dendert trein na trein voorbij.
Aan de andere kant roken twee jongens naast hun BMX-fiets een jointje met uitzicht op de Plantin en Moretuslei, een drukke verkeersader dwars door de stad. De balustrade en lijvige torens bieden enige beschutting. De monumentale negentiende-eeuwse spoorwegberm, die de buurt bruusk scheidt van de ruimer opgezette Diamantwijk met het Stadspark, biedt ineens nieuwe ruimte. Uit de drukte vandaag blijkt dat de nood hoog was.
Nog geen abonnee, maar wel benieuwd naar de volgende editie?
Kijk hier voor onze abonnementen en aanbiedingen.
Mocht u als Blauwe Kamerabonnee het e-zine niet in uw e-mail ontvangen
dan beschikken wij mogelijk niet over uw juiste e-mailadres.
U kunt uw e-mailadres hier doorgeven.