Ze zijn allang niet meer bijzonder, de tropische temperaturen en fikse regenbuien die nu en dan ons land teisteren. Maar toch, in een week die begon met noodweer (met hagelstenen zo groot als poffertjes) en eindigde met een hittegolf (waarbij het kwik boven de 38 graden uitkwam), werkten wij aan een e-zine dat grotendeels gevuld is met klimaatprojecten.
Zo hebben we een film over de Amsterdecks, ‘slimme’ vlonders die het Amsterdamse buitenwater beter toegankelijk maakt voor zwempartijen op hete dagen, en tegelijkertijd met sensoren de kwaliteit van het zwemwater meten. In dit e-zine ook een video over de ‘waterslinger’, een ingenieus watersysteem in een Vlijmense nieuwbouwwijk dat uit zichzelf anticipeert op piekbuien en perioden van droogten.
Het pronkstuk is evenwel het experiment van De Urbanisten om met beplanting, grondmengsels en verhardingstypen de sponswerking van Rotterdam te vergroten – oftewel: het snel opnemen, langer vasthouden of teruggeven van water. Dat het experiment nu de vorm heeft van een publieke tuin is een bijkomstigheid, schrijft bedenker Dirk van Peijpe in een toelichtende mail. Het is de bedoeling om op termijn de sponswerking van parkeerterreinen, wegbermen en sportvelden uit te testen.
De gemene deler is dat deze projecten pogingen zijn om onze steden en woonwijken klaar te stomen voor een klimaat waarin stortbuien en hittegolven elkaar afwisselen. Dat is een helse klus – en dat blijkt niet alleen uit het tumult over het onlangs gepresenteerde klimaatakkoord, maar ook uit alledaagse keuzes van particulieren om hun tuinen volledig te bestraten.
Wie de hitte wil ontvluchten zoekt zijn toevlucht in door airco’s gekoelde omgevingen, zoals winkelcentra of supermarkten. Of in de terminal van het vliegveld in Singapore, nota bene een stad die moet vrezen voor zeespiegelstijging. In een overdekt park (volledig gekoeld, met meer dan 1400 bomen en palmen – hoe kunstmatig wil je het hebben?) ontwierp Carve een speelsculptuur, een als diamant vermomde glijbaan. Daar kunnen bezoekers de klimaatcrisis even van zich afglijden.
Mark Hendriks, hoofdredacteur
Om hevige regenbuien en langdurige droogte het hoofd te bieden, zouden stedelijke openbare ruimtes moeten functioneren als sponsen. Dan kan water snel worden opgenomen, langer vastgehouden en indien nodig worden teruggegeven. Om de sponswerking van tuinen en parken te testen nam het Rotterdamse bureau De Urbanisten het initiatief tot de aanleg van een zogenoemde Sponstuin in het Merwe-Vierhavensgebied. In de cirkelvormige tuin experimenteren de ontwerpers per plantvak met verschillende sponstechnieken. Denk aan wadi’s met hop of andere waterslurpende planten, uiteenlopende grondmengsels zoals klei en veen en een ‘onthardingstuin’ met planten die onder droge omstandigheden gedijen.
Het experiment duurt twee jaar. De meetresultaten en prestaties van de beplanting dragen volgens de ontwerpers bij aan de totstandkoming van klimaatadaptieve steden.
Project Sponstuin voor Rotterdam
Locatie Rotterdam
Initiatief en ontwerp De Urbanisten
I.s.m. Stichting Voedseltuin Rotterdam; gemeente Rotterdam; K2-Kim Kogelman (technisch advies)
Uitvoering Binder Groenprojecten; gemeente Rotterdam; De Urbanisten
Sponsoren Water Sensitive Rotterdam; hoogheemraadschap van Delfland; provincie Zuid-Holland; EFL-stichting; Rockflow-Lapinus; Stichting Voedseltuin.
Ontwerp 2018 – 2019
Realisatie 2019
VAN DE BNSP EN DE NVTL
Op 20 juni werd het startsein gegeven voor de (Ontwerp) Nationale Omgevingsvisie, door minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Kajsa Ollongren. NVTL, BNA en BNSP lanceerden tijdens deze dag een gezamenlijk manifest, waarin zij bestuurlijk Nederland oproepen om ruimte te creëren, waarin ontwerpers in samenwerking met andere omgevingsdeskundigen onderzoekend kunnen ontwerpen aan integrale oplossingen. Dat dat zeer waardevol kan zijn heeft de vakgemeenschap aangetoond met de resultaten van ontwerpend onderzoek voor vijf grote steden en vier regio’s. Lees hier het volledige persbericht en het manifest.
VAN DE NVTL
De NVTL is op zoek naar een enthousiast bestuurslid PR die zich midden in de dynamische wereld van de landschapsarchitectuur beweegt. Je bent op de hoogte van de ontwikkelingen in het vakgebied en begrijpt als geen ander dat een heldere boodschap, beeldtaal en interactieve communicatie onmisbaar zijn. Goede PR is daar voor de NVTL onmisbaar voor. Kijk hier voor de uitgebreide vacaturetekst.
Project The Discovery Slides
Locatie Singapore
Ontwerper Carve
Opdrachtgever Jewel Changi Airport Group
Uitvoering Playpoint
Ontwerp 2015 – 2019
Realisatie 2019
Voor het winkel- en attractiegedeelte in de nieuwe terminal van de luchthaven van Singapore, ontwierp ontwerp- en ingenieursbureau Carve een ‘glijbaansculptuur’. Het met gepolijst roestvrijstaal bekleedde bouwwerk – met een omvang van 18 bij 16,7 meter – is een opvallende verschijning in het overdekte park. Bovenop is een panoramadek gemaakt dat uitkijkt over de drukte in de terminal.
Aan de felgele binnenkant liggen vier glijbanen: een familieglijbaan, een vrije-valglijbaan en twee spiraalvormige buisglijbanen die vanaf het panoramadek naar beneden draaien. De rubberen ondervloer bevat glasvezelverlichting die in de avond puntsgewijs oplicht.
Stedenbouwkundige en partner Han Dijk: ‘Nieuwe ideeën hebben oude gebouwen nodig, zei Jane Jacobs al. Ons kantoor bevindt zich op de bovenste verdieping van de creatieve broedplaats
BINK 36, een oud PTT-gebouw in Den Haag. Vanuit hier werken we aan de gezonde, schone en slimme stad. Ons kantoor is de perfecte plek daarvoor; je voelt de historie van het gebouw,
terwijl om ons heen de stad opnieuw vorm krijgt. We hebben een panoramisch uitzicht en zien alles veranderen. Als je beneden de deur uitstapt, sta je midden op de Binckhorst – een van
de belangrijkste ontwikkelgebieden van de stad.Bij het vormen van de ruimtelijke kaders daarvan zijn we al jaren betrokken. Verder is de centrale ligging van Den Haag handig, en ons
kantoor is goed bereikbaar met meerdere stations in de buurt. Ook praktisch is dat hier veel van onze opdrachtgevers zitten, zoals een aantal ministeries en de gemeente Den Haag. Door
de open ruimte van ons kantoor heeft het team onderling gemakkelijk contact. Dat zorgt voor een efficiënte samenwerking en – misschien wel nog belangrijker – voor een hele goede sfeer
op de werkvloer.’
Foto Christian van der Kooy
Nog geen abonnee, maar wel benieuwd naar de volgende editie?
Kijk hier voor onze abonnementen en aanbiedingen.
Mocht u als Blauwe Kamerabonnee het e-zine niet in uw e-mail ontvangen
dan beschikken wij mogelijk niet over uw juiste e-mailadres.
U kunt uw e-mailadres hier
doorgeven.