Project in beeld
Ondertussen in ...
Plattegrond
Niet te missen ...
Nu we zo goed als zeker in een diepe economische crisis belanden, rijst al snel de vraag hoe de woningmarkt zich zal houden. In de vorige crisis stortte die namelijk volledig in – met alle bekende gevolgen voor de bouw- en architectuurwereld tot gevolg.
Vooralsnog lijkt dit keer de gifbeker aan de woningmarkt voorbij te gaan, constateert Peter Boelhouwer. In een gesprek met de Volkskrant stelt de Delftse hoogleraar Housing systems dat pas bij langdurige coronamaatregelen – twee tot drie jaar – de huizenprijzen flink onderuit zullen gaan. Boelhouwer maakt zich meer druk over het gigantische woningtekort en noemt het ‘om gek van te worden’ dat de nieuwbouw maar niet op gang komt. Hij pleit er onder meer voor om tussen de grote steden ‘nieuwe natuur en aantrekkelijke woongebieden’ aan te leggen – over of dat de juiste weg is hebben we het een andere keer.
Achter de schaarste aan nieuwbouwwoningen ligt een fundamenteler probleem. Namelijk hoe onze obsessie met het bezitten van een eigen huis een serieuze bedreiging vormt van onze welvaart en democratie. Tenminste, dat schrijft het toonaangevende Britse tijdschrift The Economist in een speciaal nummer met de veelzeggende titel The Horrible Housing Blunder.
Ik werd gewezen op deze editie door Michelle Provoost, die begin dit jaar op verzoek van de NVTL en de BNSP een lezing gaf over hoe de stedenbouw door liberalisering en privatisering is afgedreven van zijn publieke taak – en dat als essay in ons juninummer te lezen zal zijn. Provoost las in The Economist dat subsidies op woningbezit en de lage rentestand de woningprijzen opdrijven, waardoor een fatale ongelijkheid ontstaat tussen woningbezitters en huurders. Om te voorkomen dat het systeem niet instort moet huren weer dezelfde status krijgen als kopen, betoogt het blad, en dienen beide woonvormen bereikbaar te zijn voor iedereen.
Nu wil ik u met deze onheilsboodschap niet de put in praten en daarom bestaat deze voorjaarseditie van het Blauwe Kamer e-zine verder uit luchtige en inspirerende onderwerpen, zoals de buitenruimte van een zwembad in Katwijk, de oproep om meer opera te kijken en 11 mooie plattegronden.
Mark Hendriks, hoofdredacteur
De buitenruimte van het nieuwe zwembad Aquamar in Katwijk aan Zee – parkeren, terras, marktplein, speeltuin – ademt de sfeer van een duinlandschap. De ontwerper, landschapsarchitect Frans Boots, wilde daarmee een tegenwicht te bieden aan de door jaren van verstedelijking verwaterde relatie tussen de badplaats en het omliggende duingebied.
Het duinkarakter komt in meerdere aspecten tot uiting. Zo is de laanbeplanting langs de Zeeweg vervangen door duinvegetatie met grassen, struiken en vrijstaande bomen. Het marktplein – het toneel voor de vrijdagse weekmark, maar ook in gebruik als school- en evenementenplein – is bestraat met zandkleurige klinkers, met daardoorheen rijen van donkerbruine klinkers. Dat levert een patroon dat doet denken aan de kabeltruien die vissers dragen. De beplanting is goeddeels inheems en bestaat uit grove den, iep, meelbes en duindoorn.
De grillige vormen en hoogteverschillen in de speeltuin nodigen uit tot spelen. De speeltoestellen – klimrekken, schommels – zijn zoveel mogelijk in het landschap geïntegreerd.
Project buitenruimte zwembad Aquamar
Locatie Katwijk aan Zee
Ontwerp Frans Boots i.s.m. Ricky Rijckenberg
Opdrachtgever gemeente Katwijk
Uitvoering Van Egmond Wegenbouw
Ontwerp 2016 – 2019
Realisatie 2018 – 2020
VAN DE BNSP
Het kabinet stelt een adviesclub samen om voorstellen te doen voor de anderhalvemetersamenleving. Heb jij een goed idee voor een ruimtelijk ontwerp voor die samenleving? De BNSP zet jullie ideeën mét aanbeveling door naar minister-president Rutte en de Tweede Kamer.
Stuur je idee naar de BNSP.
Deel je ervaringen over het nieuwe werken sinds dit voorjaar en lees en bekijk de ervaringen van vakgenoten. Zo verzamelen we blogs over de tijd waarin we als beroepsgroep werken en reageren, met emoties, kansen, waarschuwingen.
VAN DE NVTL
Bij monde van voorzitter Ben Kuipers en bestuurslid Jan Janse pleit de NVTL voor een overkoepelende aanpak voor het Nederlandse landschap. Titel: We hebben geen woningbouw nodig, maar steden- en landschapsbouw. Niet de vraag hoe en waar we zo snel mogelijk zoveel mogelijk woningen kunnen bouwen moet centraal staan, maar een brede benadering waarin de grote ruimtelijke vraagstukken van deze tijd in samenhang worden benaderd. En waarbij ontwerpkracht onontbeerlijk is.
In het maartnummer van Blauwe Kamer verscheen de laatste aflevering van de rubriek Plattegrond, over het ondergrondse Parijs van 1855. Vanaf 2003 liet redacteur Rob van der Bijl 92 keer zijn licht schijnen op fraaie, curieuze en soms ronduit buitenissige kaarten. In dit e-zine passeren de opmerkelijkste nog eenmaal de revue.
Project inpassing lightrail
Locatie Bergen, Noorwegen
Ontwerper Sweco
Opdrachtgever Bybanen utbygging
Oppervlakte 18 ha
Ontwerp 2017 – 2019
Realisatie 2019 – 2022
De komst van een tweede lighrailverbinding in de Noorse stad Bergen – van het centrum naar het district Fyllingsdalen – is aangegrepen om ook een aantal andere projecten in de stad te ontwikkelen.
Zo ontwierp Sweco voor het deelgebied Mindemyren – dat halverwege de route ligt – een raamwerk van openbare ruimtes waarbinnen een oud rangeer- en bedrijventerrein kan transformeren tot een woon- en werkgebied. Ook maakt in dit deelgebied de lightrail een ‘tweelaagse waterverbinding’ mogelijk. Het onderste kanaal voert overtollig regenwater uit de bergen en de stad af naar zee. Regenwater wordt opgevangen in regnbeds, wadi’s die beplant zijn met vaste planten. Het bovenste kanaal doet dienst als migratierivier voor de zeeforel.
In het oude binnenstad is het lighrailtracé zorgvuldig ingepast. Zo heeft de halte bij het gerechtsgebouw dezelfde natuurstenen bestrating als het naastgelegen plein. In de nieuwe wijk in Mindemyren introduceert Sweco een eigentijdse variant van de Allmening, een langgerekte plein dat in de oude stad als brandgangen fungeerde. In de nieuwe stadsdeel is de Allmening de ontmoetingsplek, met een grote vijver – onderdeel van de vismigratierivier – en de halte Kanalveien.
Dit jaar bestaat bureau H+N+S Landschapsarchitecten 30 jaar. Directeur Hank van Tilborg roept vakgenoten op om zich te verdiepen in andere culturele uitingen. Zoals de opera.
‘Van mijn Wageningse docent Hans Warnau leerde ik de waarde van een brede culturele interesse. Ook Michael van Gessel wees me hierop. Tijdens een gastcollege vertelde hij uitgebreid over het schilderij De eed van de Horatii van Jacques-Louis David. Michael legde op mooie wijze een link met ons vak. Hij had het over compositie, het gebruik van kleur, contrast, symboliek. Sindsdien probeer ik zo veel als kan kunsttentoonstellingen en voorstellingen te bezoeken. Zoals de opera Ritratto van Willem Jeths, uitgevoerd door De Nationale Opera en nu online te zien.
Hoewel suboptimaal – er gaat niets boven een live bezoek – is deze onlineversie, mits je een groot tv-scherm hebt en beschikt over een krachtige geluidsinstallatie, een lust voor oor en oog. De uitvoering is zeer geschikt voor mensen die nog nooit een opera hebben gezien en vol twijfels of vooroordelen zitten. Mede door de prachtige muziek en enscenering en de wonderschone kostuums van modeontwerper Jan Taminiau. De decors zijn functioneel en simpel, maar spectaculair waar nodig. Voor mij zijn ze een ode aan het ontwerpvak.’
Nog geen abonnee, maar wel benieuwd naar de volgende editie?
Kijk hier voor onze abonnementen en aanbiedingen.
Mocht u als Blauwe Kamerabonnee het e-zine niet in uw e-mail ontvangen
dan beschikken wij mogelijk niet over uw juiste e-mailadres.
U kunt uw e-mailadres hier
doorgeven.